Üniversitemizde Uzaktan Eğitim Toplantısı

Üniversitemiz Uzaktan Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi tarafından, önümüzdeki yıllarda üniversitemiz birimlerince açılabilecek uzaktan eğitim programları hakkında tanıtım toplantısı düzenlendi. Eğitim Fakültesi Konferans Salonunda düzenlenen toplantıya Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. İlyas Çapoğlu, Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Adnan Özel, fakülte dekanları, enstitü, yüksekokul ve meslek yüksekokulu müdürleri ile akademik personel katıldı.

Toplantıda konuşan Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. İlyas Çapoğlu, uygulamalarda pilot uygulamalara dikkat ettiklerini, uzaktan eğitim programının da bunlardan biri olduğuna dikkati çekti. Uzaktan eğitimin Türkiye’de yaygınlaşan bir sistem olduğunun altını çizen Çapoğlu, “Biz de bu konuda gereken çalışmaları yaptık, bunu başarabileceğimizi düşünüyoruz. Hangi programlarımızla bunu başarabiliriz, herkes bu konuda kafa yorarsa gücümüz daha da artacaktır” dedi.

Yerleşke içerisinde yeni bir uygulama başlatacaklarını da ifade eden Çapoğlu, “Kampüsü çeşitli yerlerinde televizyon ekranlarında; duyuruların olduğu, bir takım aktivitelerin oradan gösterildiği ekranlarda belki günün birkaç saatinde bu tür programları paket olarak verebileceğiz” dedi.

Uzaktan Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Yrd. Doç. Dr. Yavuz Selim ise, uzaktan eğitim programında eğitmen ve eğitilenin farklı ortamlarda bulunduğunu söyledi. Uzaktan eğitimin amacı, işleyişi ve avantajları hakkında bilgi veren Selim, uzaktan eğitimin örgün eğitime göre çok daha ekonomik olduğunu ifade etti. Uzaktan eğitimin son yıllarda yaygınlaştığını kaydeden Selim, Erzincan Üniversitesinde çağrı hizmetleri, raylı sistemler teknolojisi eğitiminin verildiğini ifade ederek, “ 2012-2013 yılından itibaren öğrenci almaya başladık. Şuan 200’e yakın öğrencimiz var. Uzaktan eğitim yaygınlaşıyor. Geri kalırsak öğrenci bulmada sıkıntı yaşayabiliriz. Bu noktada hepinizden bir anlamda destek bekliyorum” dedi.

Refahiye Meslek Yüksekokulu Müdürü Yrd. Doç. Dr. Sebahattin Karanlık ise raylı sistemler teknoloji bölümünde uzaktan eğitim verdiklerini kaydederek, uzaktan eğitimin verildiği ilk hafta sıkıntı yaşadıklarını, ondan sonra da herhangi bir sıkıntı ile karşılaşmadıklarını dile getirdi. Karanlık, “Ara sınavlarımız bilgisayar ortamında yapıldı. Bu sınavların katkısı yüzde 20. Dönem sonu sınavlarında bütün öğrencileri Erzincan’a davet ettik. Dönem sonu sınavını burada oldular, bu sınavın katkısı da yüzde 80” dedi. Uzaktan eğitim sayesinde ders verecek hoca konusundaki sıkıntının da giderildiğine değinen Karanlık, “Ders verecek olan hoca Refahiye’ye kadar gelmiyor, UZEM stüdyosuna gidiyor. Örneğin Çarşamba günleri ders verildiğinde 500 öğrenci aynı anda İngilizce dersini takip ediyor. Dersi bir daha dinlemek isteyen bir daha dinliyor. Ben geçen yıl muhasebe derslerine katıldım. Ne kadar kolay olduğunu orada gördüm” diye konuştu.

Toplantının son bölümünde kürsüye çıkan Döner Sermaye İşletmesi Müdürü Mahmut Sosli ise, uzaktan eğitime yönelik döner sermaye mevzuatı hakkında katılımcılara bilgi verdi. Döner sermayenin eğitim-öğretim gelirlerini kapsadığını kaydeden Sosli, uzaktan eğitimdeki gelir ve giderleri örnekler üzerinden anlattı. Sosli, “Uzaktan eğitimde birimin imkânları kullanılacağı için bu oran yüzde 64 olur. Yüzde 64’lük oran bu eğitime katkısı olan öğretim elamanlarına katkı oranları doğrultusunda dağıtılır” diyerek ek ödeme matrahları hakkında katılımcılara bilgiler verdi.